Elscooter –
Hitta bästa elsparkcykeln!

 

Elscootrar blir alltmer populära och fördelarna är väldigt många. De finns i flera olika utföranden och passar därför även åt de flesta personer. Vi är experter på elscootrar och hjälper dig gärna att hitta rätt och vi berättar allt du behöver veta för att starta ditt nya liv med en elscooter. Om du har frågor eller annat du vill diskutera hjälper vi gärna till även efter ditt köp.

Utvalda produkter:

Våra bästsäljare

Vanliga frågor om elscooters:

Vi får in många frågor där personer önskar sig råd kring sitt köp av elscooter och vi är också glada att kunna hjälpa till. För att underlätta för er har vi här listat de vanligaste frågorna med tillhörande svar.

Jag har sett barn som åker på en elscooter. Är det verkligen lagligt?

Svar: Ja, det finns så många olika typer av dem och även elscooter barn kan använda. Samma regler som för cykel gäller, förutsatt att scootern är klassad som en cykel, vilket är standard för barnmodeller. Hjälm är alltså naturligtvis ett krav och barnet ska vara mogen nog att på ett säkert sätt kunna köra med sin scooter.

Går det att åka elscooter året om?

Svar: Batteriet som finns i en elscooter är känsligt för kyla och kan därmed lätt bli urladdat fort när det är väldigt kallt ute. På vintern är det därför ingen bra idé att åka, även på grund av fukt som lätt kan förstöra den. Därtill kan gatorna vara hala vilket även gör det osäkert att åka.

Är det möjligt att prova att åka elscooter innan jag bestämmer mig för att köpa?

Svar: Butiker som aktivt lånar ut scootrar finns inte så vitt vi är medvetna om. Att köpa hem en för att prova och sedan lämna tillbaka är heller knappast möjligt i någon butik. Skulle det däremot visa sig vara något fel på den du köpt har du självklart returrätt. Däremot finns det numera företag i flera städer som hyr ut elscootrar. Dessa kan du låna och parkera i särskilda ställ runt omkring i staden. Det kan vara bra att testa ordentligt på det viset innan du bestämmer dig för att göra ditt slutliga köpbeslut.

Vad är rimligt pris för en elscooter?

Svar: Helt beroende på behov och prioritet kan du köpa dem i flera olika prisklasser. Priset varierar vanligtvis mellan 3 000 och 10 000 kronor. Däremot kan det finnas mycket billigare modeller för barn. Generellt gäller det att du får vad du betalar för, men det beror ju helt på vad du är ute efter. Ett tips är att kolla på bäst i test och på så vis bilda en egen uppfattning om vad som är ett rimligt pris för det just du söker efter.

Hur länge håller en elscooter?

Svar: Det är svårt att säga hur länge den håller då det beror på en hel del olika saker. Dels är det själva kvaliteten på motorn och batteriet som är av betydelse, men även hantering och skötsel är otroligt viktigt om du vill att den ska hålla under en lång tid. Tar du hand om den på rätt sätt så håller den säkerligen i många år.

Vad är en elscooter?

Elscooter köpguide En elscooter är en eldriven sparkcykel. Med hjälp av en elektrisk motor kan du köra i upp till 25 km/h, beroende på val av modell. Motoreffekten får inte heller överstiga 250 watt.

Elscootern bör vara CE-märkt och måste väga under 25 kg. Den bör även vara under två meter lång och bredden får högst vara 70 cm.

Det är valfritt om du vill använda hjälm. I dagens läge finns det dock en mängd olika hjälmar och smarta hjälmar att välja mellan och det är ett bra skydd för ditt huvud. Du kan köra på cykelväg med den och följa regler för cykel.

En elscooter bör ha lysen, minst en framlykta som antingen är vit eller gul bör finnas på alla modeller. Därtill krävs det också att en röd baklykta finns, vilken måste vara synlig på minst 300 meters håll. Den bör även ha en vit fastmonterad reflex fram och en röd bak, dessutom även en vit eller gul på båda sidorna av scootern. Om du fortsätter läsa den här guiden kommer du hitta det mesta du behöver veta innan ditt köp av elsparkcykel, om du mot förmodan inte skulle fått svar på alla dina frågor så kan vi hänvisa till elsparkcykeln.se för mer information!

Hitta rätt elscooter med 4st enkla steg

Nedan kan du läsa 4 enkla steg att följa för att göra ditt elscooter val enkelt:

Beräknad tid: 5 minuter

Elscooter guide

1. Ta reda på vilka behov du har

Tänk på dessa faktorer innan du går vidare med ditt elscooter köp.

 • Hur lång räckvidd behöver du?
 • Hur stark motor behöver du?
 • Kommer du åka i regn?
 • Elscooter med sadel eller utan?
 • Solidadäck eller luftfyllda däck?

Utseende

2. Design på elscootern

Det är viktigt att du inte bara blir nöjd med de tekniska aspekterna av din elscooter, du bör också vara nöjd med det estetiska! Det finns massor av designer och former, försök hitta en modell som passar dig bäst i smaken!

Elscooter guide

3. Prisklass

Gör en budget och räkna ut hur mycket kan spendera på ditt elscooter köp! När du sedan vet vilken budget du har så kan du sortera bland våra elscooters för att hitta din prisklass.

Elscooter guide

4. Köp din elscooter

Nu har du alla förutsättningar för att göra ett stabilt och bra val av elscooter! Välj bland våra stora sortiment av elscooters och beställ hem din nya trotjänare!

Tekniskt om elscooter

Det är inte alltid lätt att förstå tekniska begrepp och därför kommer här en liten lista med olika tekniska termer. Du kan ha den som hjälp när du undersöker vilken modell som passar dig bäst.

 • Ampere har beteckningen A och det är en måttenhet på ström som finns i en elkrets.
 • Amperetimme betecknar man med Ah och den visar batteriets kapacitet. Den visar alltså hur långt du kan åka med din elscooter. Ju högre tal den visar desto längre kan du åka med den.
 • Effekten mäter man i watt och det visar hur mycket energi som omvandlas per tidsenhet.
 • Spänning mäter man i volt och visar skillnaden i elektrisk potential.
 • Volt har betäckningen V och är i sin tur måttenheten på den elektriska spänningen i fordonet.
 • Watt har betäckningen W och den mäter effekten på ditt fordon. Den visar hur pass snabbt den elektriska strömmen används. Denna måttenhet motsvarar hästkraft.
 • Wattimme betecknar man Wh och den visar kapaciteten på ditt batteri på sikt. Genom att multiplicera amperetimmar med volt får du således fram wattimme. Den visar därmed hur lång tid du kan köra med din scooter. En högre wattimme betyder därmed längre körtid.

Vem köper en elscooter?

Vem som helst kan skaffa sig en elscooter, det är ingen skillnad om du är lång eller kort, ung eller gammal. Den unga tar sig snabbt till skolan eller sommarjobbet med den. Eller kanske tar en tur till sina kamrater eller sitt hobby.

Du själv kommer smidigt fram till jobbet eller till dina fritidsintressen. Du rullar snabbt ner till stranden eller din granne.

Den är enkel och behändig att använda samt mycket snabbare och mer miljövänlig än en bil. Dessutom behöver du inte hitta en parkeringsplats eftersom du tar med den in på exempelvis kontoret. Du behöver inte heller tränga dig på bussar, spårvagnar eller på tunnelbanan.

På sommaren när solen värmer är den även ett mycket mer behagligt alternativ än en bil. Den är även ett roligt färdmedel som du bara för skojs skull vill använda. Om du använder den effektivt kommer den dessutom snabbt att betala tillbaka sig när det kommer till inköpskostnaderna.

Välj en elscooter som passar dina behov

Välj en elscooter som passar dina behov Det finns en rad olika alternativ vid val av elscooter och det är väldigt lätt att känna sig vilse i djungeln av modeller. De olika modellerna skiljer sig också en hel del åt sig och ett tips är således att skaffa dig bra koll innan ditt köp.

Om det känns för svårt på egen hand, finns det hjälp att få från kunniga som redan gjort elscooter test. Att kolla in sidor på nätet, som vår, med elscooter bäst i test är alltid en bra idé. Lägg även märke till att en del modeller kräver körkort.

Flera av modellerna är lätta att fälla ihop och du kan därför enkelt ta med den till hemmet eller jobbet. Detsamma gäller när du vill ta med den på spårvagnen, i bakluckan eller baksätet på din bil. Du kan också parkera den bland cyklarna och även använda olika slags cykellås att sätta fast den med. För att belysa några viktiga saker att tänka på för att hitta den bästa elscootern för just dig listar vi dessa här nedan.

Hjul

Hjulen är inte desamma på alla modeller. Det är viktigt att välja rätt hjul till rätt underlag. Det finns hjul av plast, solitt gummi och luftfyllt gummi. Plasthjul är inte att föredra då hållbarhet och bekvämlighet inte är den bästa. Bästa ytan för dessa hjul är asfalt. Elscootrar för barn har närmare bestämt ofta dessa hjul.

Solitt gummi är bra eftersom de är hållbara och inte kan punkteras. Luftfyllda hjul är dock bekvämare då de ger en stötdämpande effekt och det kan vara nödvändigt om du har höga krav på komfort. Stöddämpningen gör även att de passar att köras på ojämna underlag. Om du enbart kör på asfalt är stötdämpare inte lika nödvändiga för dig.

Hjultyp Förklaring
Luftfyllda däck Högst komfort då däcken hjälper till med stötdämpandet
Gummidäck Dessa är solidadäck och ger inte lika mycket stötdämpning.
Slanglösa luftdäck Hög komfort men problematiskt att reparera.
Flexdäck Solidadäck med flexsystem som hjälper till med stötdämpning.

Material

Den största skillnaden olika ramar emellan är materialet som de är tillverkade av. De kan närmare bestämt tillverkas i stål, aluminium kolfiber eller plast.

Stål är ett tyngre material, men rostar däremot inte lika lätt som aluminium. Så om du inte har höga krav på en låg vikt är således stål att föredra.

Aluminium är ett lättare material och är därför smidigare att bära med sig, men det är också dyrare än stål. Ramar gjorda av olika material kan också bära olika mycket vikt, vilket kan vara bra att ha koll på innan du gör ditt val.

Material Förklaring
Stål Stål är ett tyngre material, men rostar däremot inte lika lätt som aluminium. Så om du inte har höga krav på en låg vikt är således stål att föredra.
Aluminium Aluminium är ett lättare material och är därför smidigare att bära med sig, men det är också dyrare än stål. Ramar gjorda av olika material kan också bära olika mycket vikt, vilket kan vara bra att ha koll på innan du gör ditt val.
Kolfiber Kolfiber ramar är både lätta och tåliga. Kolfiber är den bästa sortens material då elscootern väger mindre och klarar mycket vikt.
Plast Elscooter ramar som är gjorda i plastmaterial är att minst föredra då detta material generellt inte klarar lika mycket vikt och har en sämre hållbarhet.

Motor

Motorns kvalitet är alltid viktig eftersom det är motorn som driver själva elscootern framåt. Den finns i två vanliga utföranden, vilka är borstmotor och borstlös motor. Oftast hittar du en borstmotor i en billigare modell.

Det är också den sortens motor som har funnits under längst tid. En sämre motor har långsammare accelerering och kan därmed vara en avgörande faktor för många vid val av modell. Om motorn har en effekt under 250 W så är den inte av toppkvalitet. Lägre kapacitet på motorn kan fortfarande vara tillräcklig för en lätt person eller den som inte har så höga krav.

I de nyare borstmotorerna med förnyad teknik är effektiviteten högre. De har även högre vridmoment, vilket gör styrningen lättare. De kräver även mindre underhåll och är tystare i drift. En låg ljudnivå är en sak många vill ha, till exempel så att du kan prata med din partner eller vän medan du kör. Allt detta gör förstås denna motortyp till en dyrare version.

På vissa modeller kan motorn vara integrerad i hjulet, dessa kallas navmotorer. Fördelen med detta system är att det inte finns någon kedja eller drivrem som annars skulle finnas mellan motor och drivhjul. Det gör att du inte behöver anstränga dig med att spänna eller smörja den, vilket gör underhållet mycket enklare.

Motor Riktlinje
250W Hastigheter upp mot 20 km/h, klarar generellt av vuxna men kan gå trögt i backar.
500W 25 – 35 km/h, en starkare motor på 500w klarar enkelt av personer upp mot 100kg
750W 35 – 45 km/h, en mycket stark motor som klarar höga lutningar även med vuxna på en vikt över 100kg.
1000W 40 – 50 km/h, 1000W räcker gott och väl för att täcka allas behov, klarar de flesta terränger men drar mycket ström.

Batteri

Vanligen finns det i eldrivna fordon batterier av typen blyackumulator eller litium. Det är ytterligare en faktor som påverkar kvaliteten är styrkan som kan ligga mellan 12 till 36 volt. Ett blyackumulatorbatteri har spänningen 12 volt.

Det kan seriekopplas, vilket betyder att du kan koppla ihop två batterier för att på det sättet få högre effekt. Denna typ av batteri är bra och prisvärt, så länge du sköter det på rätt sätt. De bör laddas efter varje användning för att inte riskera en total urladdning, vilket skulle vara skadligt för batteriet, det är såldes bra att ha ett stabilt och billigt elbolag.

Litiumbatterier håller två till tre gånger längre än ett blyackumulatorbatteri. En annan fördel med litiumbatterier är att de är lättare i vikt och inte tar lika illa upp om du missköter det. I litiumbatteriet finns det även en inbyggd skyddsmekanism, BMS. Detta system skyddar cellerna mot att helt och hållet bli urladdade och även mot att bli överladdat.

Ett dåligt batteri kan vara det som gör en elscooter billig och därför är det viktigt att kolla upp batteriets kvalitet ordentligt innan ditt köp. Det är också viktigt att väga in hur långa sträckor du vill kunna köra mellan laddningarna, det kan nämligen skilja sig rätt så mycket mellan olika alternativ.

Volt Ampere Riktlinje
36V 10Ah Har en räckvidd på ca 20 km
48V 13Ah Har en räckvidd på ca 25 km
64V 16Ah Har en räckvidd på ca 30 km
64v 20Ah Har en räckvidd på ca 40 km

Vattentålighet och IP-klasser

Det är viktigt att veta vilken IP-klass elscootern som du vill köpa har! Tänk på hur du kommer använda din elscooter och om du kommer köra den i regnväder eller dylikt så behöver du en ip-klassning på minst IPX4.

Nedan är en tabell som tydligt visar hur vattentåliga elscooters är baserat på ip-klasserna:

IP-klassning Förklaring av ip-klass
IPX0 Mycket låg ip-klassning
IPX1 – IPX3 Lite vattentålig
IPX4 – IPX6 Klarar av större regnväder
IPX7+ Vattentät

Elscooter modeller

Elscooter modeller Utvecklingen går snabbt framåt när det kommer till elscootrar och idag finns det en mängd modeller att välja mellan.

Klassisk elscooter

Den klassiska elsparkcykeln är oftast hopfällbar och därför är den också väldigt populär. Den ser ut som en helt vanlig sparkcykel och är smidig att ha med sig. Bekvämligheten är dock inte alltid den bästa.

Denna modell passar därför pendlaren som enkelt vill kunna ha med sig sin elscooter i kollektivtrafiken eller i stadsmiljö generellt. Den är också generellt det billigaste alternativet vid inköp, så om prisvänlighet är en prioritet hos dig kan det vara denna modell du söker.

Även vid drift är den här modellen den minst kostsamma på grund av dess lätta vikt. Du kan enkelt ta med den i din lägenhet och även ladda den där. Dessutom är det ett mycket bra sätt att skydda den mot stöld.

Klassisk elscooter med sadel

Vid längre resor kan en modell med sadel vara till fördel och därmed en riktigt bra investering. Den gör det även möjligt att äga och nyttja en scooter även om du har fysiska besvär som hindrar dig från att stå upp under långa sträckor.

Särskilt äldre människor brukar föredra den här modellen av just detta skäl. Nackdelen med den här modellen är dess tyngd och storlek som gör den lite mer osmidig att bära med sig i situationer där det krävs.

Det är dock en avvägningsfråga eftersom du får se till vilket behov som är störst hos dig då du väljer modell.

Elscooter fatbike

Den här modellen blev populär mycket snabbt med sin snygga design och därtill sin bekvämlighet. Vill du åka elcooter med klass så är det definitivt denna modell du är ute efter. De stora däcken fungerar väldigt bra som stötdämpare, vilket gör att det bra går att köra på ojämna ytor.

Många som har prövat på fatbike har liknat det med att flyga fram. Den stora nackdelen är förstås dess storlek och tyngd som därmed kan begränsa användandet en hel del. Av den anledningen kan det därför vara svårt för yngre eller mindre starka personer att använda modellen. Det kan också vara en kostnadsfråga huruvida det här är elscootern just du söker, då den är dyrare än övriga modeller.

Viktigt att kolla upp ordentligt innan ditt köp är vilken motoreffekt modellen har. Om den överstiger 250 watt är den inte klassad som en cykel, utan däremot som en moped. Det förändrar därmed de lagar som gäller i trafiken och ställer högre krav på dig som förare. Om toppfarten på din modell går över det godkända 20 km/h för elfordon på allmänna vägar får du endast köra den på avskilda vägar och områden.

Elscooter regler

En elscooter ska alltid framföras med försiktighet, eftersom en olycka lätt kan inträffa. Att komma upp i hastighet och glömma att ha koll på omgivningen är väldigt lätt hänt, till skillnad från cyklande där du aktivt måste trampa för att komma framåt.

Det finns därför lagar och regler som är viktiga att vara medveten om och som är viktiga att du följer. Det är också bra att ha kontinuerlig koll på reglerna, utifall att några av dem skulle ändras, då det fortfarande är ganska nytt med elscootrar. Alkoholreglerna för elscootrar är desamma som med cykel och bil, det vill säga 0,2 promille är gränsen för alkoholmängden i blodet.

När trenden med elscootrar snabbt drog igång var inte Trafikverket beredda på vilka tillägg i lagen som skulle krävas för dessa. Det rådde därför i början en stor ovisshet kring vad som gällde. Det har dock på senare tiden klarnat upp, även om vissa modeller fortfarande är svåra att klassa. De flesta elscootrar är i dagsläget klassade som en cykel eller en moped (klass 2) där följande regler gäller.

Cykel

För att klassas som cykel får hastigheten inte överstiga det lagliga på 20 km/h. Motoreffekten får vara högst 250 W. Dessa krav på cykel gäller:

 • Ringklocka ska finnas
 • Hjälm krävs för personer under 15 år
 • Broms ska finnas

Vid mörkerkörning gäller även:

 • Reflexer bak och fram
 • Röd lykta bak
 • Vit eller gul lykta fram
 • Reflex på sidan i vit eller orange/gul färg

Moped (klass 2)

För att vara klassad som en moped (klass 2) ska motoreffekten vara mellan 250 och 1 000 Watt. Den ska också vara godkänd genom besiktning eller i sin tur vara typgodkänd enligt EU:s gemensamma regler. I detta fall gäller det att det ska finnas ett intyg på det och därtill även en skylt. För ett fordon som är klassat som moped (klass 2) gäller följande regler:

 • Åldersgränsen är 15 år
 • Hjälm bör användas
 • Körkort eller förarbevis krävs
 • Trafikförsäkring är nödvändig

Underhåll och skötsel av din elscooter

Underhåll och skötsel av elscooter

Att sköta din scooter på rätt sätt är viktigt om du vill att den ska hålla så länge som möjligt, vilket är högst troligt. Batteriet är väldigt känsligt och därför finns det en del bra grundregler för hur du enklast kan hantera det.

Du bör förvara den torrt och rent, så torka av det med en handduk och lägg det på ett säkert ställe. Under natten eller den tid som du håller det i förvar kan du samtidigt ladda det, förutsatt att där finns el till förfogande. Batteriet laddar ur sig själv och därför är regelbunden laddning viktigt.

Om du håller det i förvar i till exempel två veckor bör du ändå ladda det under den tiden. Du kan ladda det inne i din egen lägenhet, i ditt garage eller i ett trädgårdsförråd, förutsatt att de är torra utrymmen. Det får inte heller förekomma stora temperaturskillnader där du laddar batteriet eftersom det kan leda till korrosion och vidare att det börjar rosta.

Sköt om ditt batteri

Med din elscooter följer det alltid med en instruktionsbok som är bra att du följer. Batteriet är den mest kritiska delen i en scooter. I instruktionerna får du veta hur länge ett fulladdat batteri håller i snitt.

Laddningen håller dessvärre olika länge på grund av faktorer som till exempel underlag, hastighet och tyngden på föraren. Innan du använder scootern för första gången bör du inledningsvis fulladda batteriet för att förlänga livslängden på det. Du kommer att behöva ladda batteriet ända upp till 10 till 20 gånger innan det får maximal kapacitet. Hur bra du än sköter om ditt batteri kommer det med tiden att bli sämre.

Elscooter rea

Om du vill köpa en elscooter rekommenderar vi dig även att aktivt hålla utkik efter elscooter rea och erbjudanden på nätet, till exempel på olika sociala medier. Det kanhända att du kan skaffa dig en scooter mycket billigare på detta sätt. Ett tips är därför att använda sig av en ewheels rabattkod vid köp av elscootern.

Det har sedan en tid varit populärt med dessa transportmedel, så det är mycket troligt att du kan få en riktigt bra modell begagnat om du bara orkar leta och hålla ögonen öppna. Om ägaren skött om den mycket bra kan den sålunda vara i gott skick. Kom ihåg att fråga utförligt om alla viktiga saker du behöver veta för att vara säker på att den är i så gott skick som möjligt.